içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Ankara Abhaz Derneği’nin Abhaz-Fed Yönetiminden Talepleri:

Ankara Abhaz Kültür Derneği Başkanı Sayın Uğur Mid Kocaeli Kongre Merkezinde yapılan Abhaz Dernekleri Federasyonu 7. Olağan Genel Kurulunda yaptığı konuşmada Ankara Abhaz Derneği’nin talep ve dileklerini izah ettiği konuşmasını önemseyen yayın kurulumuz kayıtlara geçmesi açısından yayınlama gereği duymuştur.  Sayın Dernek başkanımız Uğur Mid’in konuşmasının tam metni aşağıdaki gibidir.

 

Özen Atsanba-Necdet Aguma

Abhaz Postası

 

 

Sayın delegeler, Ankara Abhaz derneği olarak genel kurulu saygıyla selamlıyorum, genel kurulumuzun Abhaz camiasına hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Bu genel kurulda başkanlığa ve yönetime aday olan kardeşlerimizin görevlerini layıkıyla yerine getireceğinden Abhaz camiasını ve derneklerimizi en iyi şekilde temsil edeceğinden en küçük bir şüphemiz olmadığını her iki adayımızın da sivil toplum örgütlerindeki deneyimleri ve vizyonlarının takdire şayan değerler olduğunu özellikle vurgulamak isterim.

 

Ankara Derneği olarak bizler de Federasyon çalışmalarına destek vermek için yaptığımız ön çalışmalar ile yeni seçilecek yönetimden bazı beklentilerimizin olduğunu belirtmek ve bu genel kurul vesilesi ile bu beklentilerimizi dile getirmek istiyoruz.

 

Bu beklentilerimizi birkaç maddeyle sıralayacak olursak;

 

  • Üst kurumlar arası diyaloğun geliştirilmesi
  • Federasyonumuzun Derneklere belirli konularda yol gösterici olması.
  • Federasyona üye dernek yönetim kurullarının belirli periyotlarda bir araya gelmelerini organize etmesidir.

 

Bu beklentilerimiz hakkında kısa açıklamalar yaparak, genel kurulun fazla vaktini almadan konuşmamı yaklaşık 5 dk. İçerisinde tamamlayacağım.

 

BİRİNCİ BEKLENTİMİZ FEDERASYONUMUZ İLE DİĞER ÜST KURUMLAR ARASI DİYALOĞUN GELİŞTİRİLMESİ.

 

Sayın delegeler;

 

Bireylerin farklı düşünce yapılarına sahip olmaları, dünya görüşlerinin, siyası yaklaşımlarının, sosyal ve kültürel bakış açılarının farklı olması hayatın yadsınamaz bir gerçeğidir. Bu bağlamda Kuzey Kafkas haklarının değişik sivil toplum örgütleri çatısı altında toplanmaları aslında bir bölünme veya ayrışma değil çeşitlilik ve çok renkliliktir. Ancak bu örgütlerin ihtiyaç hasıl olduğu vakit tek ses haline gelebilme yeteneğini kazanması aklın ve basiretin bir göstergesidir

 

Abhaz Dernekleri Federasyonunun diğer üst kurumlarla bu iş birliği ve diyalogların geliştirilmesi adına üzerine düşeni hakkıyla yerine getirdiğine şahidiz ve bundan sonra da bu misyonu ayakta tutacağına ilişkin en küçük bir şüphemiz yoktur. Savaşın ve sürgünün yok edemediği bu toplumları, feraset noksanlığının kutuplaştırmasına, ayrıştırmasına ve aralarındaki diyalog ve iş birliğinin engellenmesine tabanlarımız, gençliğimiz ve aklıselim düşüncelerimiz izin vermeyecektir.

Bizlerin çözüm odaklı davranışlarına engel çıkarıp bölünmeyi ayrıştırmayı beslemek isteyenler için en efektif önlem, bu tür zihniyetleri kitlelerimizin tepkisine boğmak olacaktır.  

Bizler Kuzey Kafkasya coğrafyasında tarih boyunca ayrı ama kardeş halklar olarak yaşadık, birlikte savaştık, birlikte göç ettik. Türkiye’de de kardeşliğimize zeval getirmeyi gerektirecek hiçbir gerekçeyi mantıkla bağdaştırmak mümkün değildir, bu zihniyet Abhaz, Çerkes ve diğer kuzey Kafkas toplumlarının tabanları tarafından şiddetle reddedilmektedir ve bu anlayışların toplumların temayülleri önünde durmaları mümkün değildir.

 

Özellikle ülkemizin seçim atmosferine yaklaştığı bu günlerde birlikte ve kalabalık duruş sergilemenin avantajları hepimizin malumlarıdır.

 

Bu ana ışığında federasyonumuzun, diğer üst birliklerle/federasyonlarla kalıcı ve sürekli diyalog koordinasyon ve iş birliği yapma konusunda lokomotif pozisyonunda olmaya devam etmesini bekliyor, Ankara Abhaz Derneği olarak bu konunun destekçi olacağımızı taahhüt ediyoruz.

 

2.FEDERASYONUMUZUN DERNEKLERE BELİRLİ KONULARDA YOL GÖSTERİCİ OLMASI.

 

 

Sayın delegeler, hepimizin malumu olduğu üzere derneklerimizin ana faaliyet konuları belli başlıkları içermektedir.

  • Üyelerimiz ve hemşerilerimiz arasında iletişimi sağlamak ve geliştirmek.
  • Abhaz kültürünü dilini ve geleneklerini yaşatmak ve sonraki nesillere bu değerlerin miras olarak bırakılmasına öncülük etmek.
  • Üyelerimiz ve hemşerilerimizin sorunlarının çözümü konusunda imkânlar nispetinde destek olmaktır.

 

Derneklerimiz bu faaliyetleri yapmak için kurulmuş olmalarına rağmen vakitlerinin ve enerjilerinin büyük kısmını ekonomik problemlere ayırmak zorunda kalmaktadır. Sadece Derneklerin değil Federasyonunda önündeki en ciddi gündem ekonomik sorunlar olmakla birlikte bu konuda en kalıcı ve kişilere bağlı olmayan çözüm ise devletin sivil toplum örgütlerinin kullanımı için açtığı fasıllardan yararlanmaktır. Kalınma ajansları, Ulusal Ajans, Büyük elçilik destekleri, proje fonları ve buna benzer sivil toplum örgüt faaliyetlerini geliştirecek ve destekleyecek programların varlığı ve ülkedeki pek çok derneğin bunlardan fazlasıyla yararlanıyor olması gizli saklı bir bilgi değildir. Buradaki problem bu desteklerden yaralanmak için hangi fasıllardan, hangi mevzuat hükümleri çerçevesinde hangi formatta talepte bulunacağının bilgisine sahip olmaktır. Derneklerimizin ise ayrı ayrı ve tek başlarına bu mevzuat bilgilerini araştırmaları, bunların uygulama pratiğine sahip olmaları yerine Federasyonumuzun uzman bir ekip oluşturup, bu imkânlardan istifade etmeyi derneklerimize öğretmesi inanıyorum tüm derneklerin ufkunu açacak, problemlerini çözecek bir yöntem olacaktır.

 

Diğer taraftan örneğin Kişisel Verilerin Korunması Kanunu dernek yöneticilerine önemli ölçüde yasal sorumluluklar yüklemekte olup bu konuda hiçbirimiz yeterli bilgi ve donanıma sahip değiliz ve bireysel gayretlerimizle bu altyapıyı oluşturmakta zorlanacağımız aşikârdır. Federasyonumuzun bu ve buna benzer mevzuatların takibi, değişikliklerin ve yeniliklerin izlenerek derneklerin uyarılması mevzuat hükümlerinin uygulanması ve işleyişin yürütülmesi konularında derneklere yol gösterici olması inanıyorum ki yine hepimizin en fazla işine yarayacak desteklerden birisi olacaktır.

 

 

3-FEDERASYONA ÜYE DERNEK YÖNETİM KURULLARININ BİR ARAYA GELMELERİNİN ORGANİZE EDİLMESİ.

 

Sayın delegeler;

 

Bizler ülke sathına yayılmış, Abhaz kültürüne sahip çıkmayı ve yaşatmayı hedefleyen ancak birbirlerinden haberdar olmayan, birbirlerini doğru düzgün tanımayan, Abhaz dernekleriyiz. Federasyonumuzun Dernek yönetim kurullarımızın yılda en az bir kere-iki kere bir araya gelmesini ve birbirlerini tanıması, istişarede bulunması, dernekler arası diyalogların ve iş birliklerinin başlatılması ve geliştirilmesini organize etmesi Ankara Abhaz Derneği olarak yeni seçilecek yönetimden özel talebimizdir. Federasyonumuzun, Pandemi nedeniyle hayatımıza giren ve zaman içerisinde yaşamımızın bir parçası haline gelen dijital iletişim kanallarını da derneklerimizin çalışma enerjisini yükseltmek için en iyi şekilde kullanacağından şüphemiz yoktur.

 

Bu istek ve taleplerimizin yeni seçilecek yönetim kurulu tarafından olumlu karşılanacağını ümit ediyor, genel kurulun Abhaz camiasına hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Yeni seçilecek arkadaşlarımıza şahsım, yönetim kurulunda görev yapan arkadaşlarım ve derneğimizin tüm üyeleri adına üstün başarılar diliyor hepinize saygılar sunuyorum.

 

Uğur Mid

Ankara Abhaz Kültür Derneği Başkanı

Bu yazı 4638 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI