içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Dünya’ya ateşi kazandıran Sasrıqua’dır.

Dünya’ya ateşi kazandıran Sasrıqua’dır.

 

15 Mart 2020 Tarihi itibariyle İstanbul’u terk ettim. Artık İstanbul’u kim istiyorsa onun olsun. Bir tarihte ölü ya da diri Sakarya’ya gideceğim demiştim. Sağ olsun canlarım, kardeşlerim ve en önemlisi yüce yaradan fırsat verdi ve ben artık çok sevdiğim şehirdeyim.

 

Tüm dünyayı etkisi altına alan Corona belası yeni bir dünya oluşmasına katkı sunuyor gibi. Diyorlar ki “Ozon tabakası kendini onardı”. Milyonlarca araç egzoz gazını, çalışmayan birçok iş yeri, fabrika vs atıklarını bırakmayınca neden olmasın?  Bilim insanları araştırıyor, birde bu hastalığın aşısı bulurlarsa insanlık baya bi rahatlayacak. Neyse, bu konuları uzmanlarına bırakalım.

 

Kendisine, ailesine ve komşusuna değer veren her bireyin alınan tedbirlere harfiyen uyması durumunda en kısa zamanda çözülebilecek bir hastalık maalesef bencil, saygısız, kötü ahlaklı kişilerin egoistçe davranışları nedeniyle büyüdü.  Dünyada bunlardan ne kadar çok varmış meğer!!!

 

Değerli takipçilerim. Bir süredir derneklerimizden, Abhazya’dan kısacası bizden haberleri siz takipçilerime İnternet problemi yüzünden aktaramadım. Yaşamımızda olmazsa olmazlarımızdan birisi de İnternet. İkametgâh değişikliği nedeniyle, nakil istediğim İnternet hizmeti ve diğer hizmetler “alt yapı yokluğu” nedeniyle gerçekleşmedi. Ancak geçici de olsa bu problemi aşmış gibi oldum.

 

Geçenlerde Papapha Mahinur Tuna ablamı aradım. Atom karınca ne yapıyor, hangi çalışma içinde, yeni bir şey var mı? Diye sordum. “Diaspora Tarihi”ni yazdığını söyledi. Abazaca olarak yazdığı bu çalışma onu bir hayli yoruyor gibi algıladım. Kolay gelsin ablam.

 

Üretmeyi seven topluma kazandırmayı görev edinen değerli kardeşlerim, ağabeylerim, ablalarım gençlerimize örnek olan, onların yetişmesine katkıda bulunan güzel insanlar sizlere selam olsun. Abazacayı Abhazya’da yaşan Abazadan daha iyi bilen en önemlisi okuyup yazabilen ama maalesef üretmeyen sayısız kişi tanıyorum. Onlara da selam olsun. Her ne sebeple olursa olsun sahip olduğunuz bu meziyetinizi gençlerimizin gelişmesine ufuklarının açılmasına ön ayak olmak gibi bir mecburiyetiniz var. Lütfen vakit çok geç olmadan başlayın. Gençler sizi bekliyor.

 

Zaman zaman elime kameramı alıp değerli büyüklerimize mikrofon uzatarak onların çeşitli konularda görüşlerine başvurmuşluğum vardır. Örneğin Azınba Kadir ağabeyimin Abhaz dilini okuması yazması yoktur ama Abhazca yazdığı şiirleri ezberindedir. Ve ben kendisini kendi sesi ile kayıt altına aldım.

 

Birkaç terabaytlık hart diskimin içerisinde sakladığım anılarım, çalışmalarım,  yazılarım ihtiyaç halinde imdadıma yetişir.

 

Abhaz anonim kültürünün en önemli ürünü olan Abhaz Nart eposu bilim insanlarına göre 3000 yıllıktır. Bu destanlar “Demokratik Savaşlar” diye anılan dönemden feodal sınıfların oluşmasına kadar geçen zamanı kapsar. Nart destanlarında sosyal sınıflar yoktur, demokratik ve eşitlikçi bir ideoloji göze çarpar. Bu destanlarda çok önemli kahramanlar vardır. Bu kahramanların özellikleri ve yaptıkları işler, bize o günkü insanın yaşam biçimini ve dünya görüşünü anlatır. Bu çerçevede sizlere Gunda Pışdza’yı1988 yılında Adapazarında 90 yaşındaki Kuadzba Ali Çavuş tarafından Abhazca anlatılan Bgınba Cengiz tarafından kaleme alınan “ Nart Sasrıqua başlıklı yazıyı paylaşacağım.

 

Sevgi ve saygı ile,

Özen Atsanba

 

Dünya’ya ateşi kazandıran Sasrıqua’dır.

Bu yazı 7548 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI