içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

(Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik)

Liberte,Egalite,Fraternite!

(Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik)

 

1789 Fransız Burjuva Devriminin günümüze kadar, hatta yarınlara da ulaşacak unutulmaz sloganı; Liberte, Egalite, Fraternite, yani Türkçesi; Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik.

 

Salt, bir ülkedeki toplumsal dönüşümün öyküsü gibi görünebilir. Ancak bu ülkedeki toplumsal dönüşüm öyküsü tüm dünyadaki toplumsal dönüşüm ihtiyacının, daha doğrusu tarihsel anlamda toplumsal dönüşüm gerçeğinin ipuçlarını vermektedir. Bir kıvılcım, bir başlangıç ivmesidir. Temelinde feodal toplumsal sistemin toplumsal gelişim karşısındaki yetersizliklerinin değişmesi gereğinin dışa vurumu, ifadesiydi aslında. Kısacası "Değişmeyen tek şey, değişimin kendisidir"

 

Yıllardır dilimiz döndüğünce anlatmaya çalıştığımız tam da böyle bir şey işte!

 

"Değişmek, değişik düşünmek, bugünü doğru tahlil ederek bugünün gereklerine göre kendimizi, düşüncelerimizi ve davranış biçimimizi düzenlemek zorundayız, yoksa..."

 

Yoksa'sı bugün içinde bulunduğumuz durum,sonrasında yok oluş,ah-vah edebiyatı..

 

Bilimsel gerçekliklere sırtımızı dönerek bugünü doğru tahlil edebilmek, doğru sonuçlara ulaşabilmek mümkün değil maalesef. Bizler "Kuzey Kafkasya Halkları" kendi doğal ortamından, anavatanlarından "koparılalı" yaklaşık 155 yılımızı dünyanın değişik ülkelerinde geçirmek zorunda kalmış insanlarız. Bilimsel araştırmaların bize gösterdiği gerçek, kendi vatanı dışında yaşayan toplumların yaşam süresinin azami 200 yıl süreyle varlığını koruyabileceğine işaret etmektedir. Yani basit bir hesapla bizim toplumsal, kültürel varlığımızı sürdürebilme süremiz iki haneli yıllara kadar gerilemiştir.

 

Bunun somut göstergeleri güncel yaşamımızda sonuna kadar kendisini hissettirmekte, dili bilen kişi sayısı her gün hızla azalmaktadır." Dil bir kültürün olmazsa olmazıdır "amatörce ve iyi niyetle yapılan folklorik çalışmalar dilin, kültürün, dolayısıyla toplumsal varlığın sürdürülebilmesi için yeterli değildir.

 

Kısacası yapılması elzem olan, özgür, eşit, kardeşçe dayanışma içerisinde ilişkileri farklı bir boyuta taşımak olmalıdır.

 

"Bir ağaç gibi tek ve hür, bir orman gibi kardeşçesine".Geçmişten dersler alarak, bir takım zaaflarımızdan yararlanarak bizleri kullanmayı alışkanlık haline getirmiş güçlerin değirmenine su taşımayı bırakıp varlığımızı sürdürme iradesine sahip olmaya çalışmalıyız. Yoksa tarih "tekerrür" etmek için hemen omuz başımızda.

 

Saygı ve sevgilerimle.

R.Cengiz Koç Aşba

05.12.2019

Bu yazı 6988 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI