içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Türkiye’nin Abhazya’yı Tanıması Bölge Barışına Katkı Sağlayacaktır.

"Türkiye Cumhuriyeti'nin nasıl bir tavır takınacağını açıkçası biz de bilmiyoruz. Muhtemelen Sayın Doğu Perinçek devlet yetkilileriyle görüşecek ve bölge hakkındaki görüşlerini aktaracaktır. Bu bağlamda çeşitli gelişmelerin yaşanmasını bekliyoruz. Türkiye'nin Abhazya ile ilgili olumlu tutum içerisinde olmasının bölge barışı ve geleceği açısından elzem olduğu kanaatindeyiz.

Türkiye’nin Abhazya’yı Tanıması Bölge Barışına Katkı Sağlayacaktır.

Türkiye’nin Abhazya’yı Tanıması Bölge Barışına Katkı Sağlayacaktır.

 

Abhaz Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Akhusba Atanur Aksoy, CRI Türk FM Türkiye'de Kamil Erdoğdu'nun hazırlayıp sunduğu "Güne Başlarken" programına konuk oldu.

 

Özen Atsanba

İstanbul

 

CRI Türk’de “Güne Başlarken” Programına konuk olan Akhusba Atanur Aksoy, Abhazya Cumhuriyeti'nin tanınması konusunda yapılan çalışmalar ve yaşanan gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu.

 

Abhazya'nın tanınması isteğini Türkiye'deki Abhaz kökenli vatandaşlar olarak uzun süredir dile getirdiklerini kaydeden Akhusba Atanur Aksoy, Kuzey Kafkasya'dan gelip Türkiye'de yaşayan 7 milyona yakın Kafkas kökenli vatandaş olduğu bilgisini verdi.

 

Kısa süre önce gerçekleşen Vatan Partisi Genel Başkanı Sayın Doğu Perinçek'in Abhazya ziyaretinin, Abhazya'nın tanınması meselesinin daha güncel bir konu haline gelmesini sağladığını vurgulayan Akhusba Atanur Aksoy, Türkiye'nin bu konuyu, Abhazya'nın bölge barışına ve ticaretine yapacağı katkıyı da göz önünde bulundurarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

 

"TÜRKİYE'NİN ABHAZYA'YI TANIMASI BÖLGEDEKİ BARIŞ VE TİCARETE KATKI SAĞLAYACAKTIR"

 

Abhazya'nın tanınması konusu ile ilgili Türkiye'deki devlet yetkilileriyle herhangi bir görüşme gerçekleştirmediklerini aktaran Abhaz Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Akhusba Atanur Aksoy, radyo programında şöyle konuştu:

 

"Türkiye Cumhuriyeti'nin nasıl bir tavır takınacağını açıkçası biz de bilmiyoruz. Muhtemelen Sayın Doğu Perinçek devlet yetkilileriyle görüşecek ve bölge hakkındaki görüşlerini aktaracaktır. Bu bağlamda çeşitli gelişmelerin yaşanmasını bekliyoruz. Türkiye'nin Abhazya ile ilgili olumlu tutum içerisinde olmasının bölge barışı ve geleceği açısından elzem olduğu kanaatindeyiz. Özellikle Tiflis yönetiminin Abhazya'yı bir an önce tanıması ve bu konuda inisiyatif alması gerektiğini savunuyoruz. Çünkü bu gelişme gerçekleşir ise, bu durumun en çok Gürcistan yönetimi ve Gürcistan'daki kardeşlerimize katkı sağlayacağını öngörüyoruz. Bu konudaki ısrarımızı sürdürmeye devam edeceğiz."

 

Türkiye'nin Abhazya'yı tanımasının Türkiye'deki Abhazların akrabaları ile daha rahat görüşebilmelerini sağlayacağını bildiren Akhusba Atanur Aksoy, bu durumun kültürel etkileşimin artmasına da katkı yapacağını dile getirdi.

 

"TÜRKİYE İLE ABHAZYA'NIN YÜZYILLARDIR SÜREN BİR AKRABALIK İLİŞKİSİ MEVCUT"

 

Abhazya'nın Karadeniz'de en fazla kıyı şeridine sahip ülkelerden biri olduğunu ifade eden Akhusba Atanur Aksoy, "Abhazya tarihi ticaret yollarının üzerinde bulunuyor. Bununla birlikte Türkiye ile Abhazya'nın yüzyıllardır süren bir akrabalık ilişkisi mevcut. Dolayısıyla aradaki ilişkilerin kopuk olması doğru değil. Bu bölgenin huzura ihtiyacı olduğunu ve gelecekte de huzurun devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz çünkü bölge ile ilgili birtakım siyasi planların yapıldığını duyuyoruz." diye konuştu.

 

 

Tarih: 30-12-2019