içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Sakarya Abhaz Derneği, Kültür Merkezi binasına kavuşuyor…

“Sakarya Abhaz Derneği Kültür Merkezi’nin sunumu yapıldı. Zemin üstü bir asma kat olarak inşa edilecek olan Abhaz Bayrağındaki işareti ve namusu temsil eden çizgileri sembolize eden dış görünümü ve çatısındaki Abhazya’nın 7 bölgesi ve 7 büyük dağı simgeleyerek; “Düşmana Dur, Dosta Selam” anlamını taşıyan sembolden oluşuyor.

Sakarya Abhaz Derneği, Kültür Merkezi binasına kavuşuyor…

Sakarya Abhaz Derneği; Kültür Merkezi binası ile “Dostluk ile gelene selam, düşmanca gelene dur” diyecek…

 

Haber ve Fotoğraflar Levent Candan

Sakarya

 

Sakarya Abhaz Derneği, Kültür Merkezi binasına kavuşuyor…

 

Geçtiğimiz yıl tanıtımı yapılan “Sakarya Abhaz Derneği Kültür Merkezi’nin sunumu yapıldı. Zemin üstü bir asma kat olarak inşa edilecek olan Abhaz Bayrağındaki işareti ve namusu temsil eden çizgileri sembolize eden dış görünümü ve çatısındaki Abhazya’nın 7 bölgesi ve 7 büyük dağı simgeleyerek; “Düşmana Dur, Dosta Selam” anlamını taşıyan sembolden oluşuyor.

 

Geçtiğimiz yıl tanıtımı yapılan genç mimar Canberk Kobaş tarafından mimari tasarım projesi çizilen “Sakarya Abhaz Derneği’nin çok kapsamlı Hizmet Binası’nın (Kültür Merkezi); dernek binasında gerçekleşen toplantıyla binanın temelinin atılması ve yapımı için komisyon başkanı Adnan Mercan tarafından start verildi. Sakarya Abhaz Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Oral Kobaş’ın koordinasyonluğunda bir araya gelen Kültür Evi Proje Komisyonu üyeleri; bina projesi, temelinin atılması, yapım aşaması ve kaynak temini konularında karşılıklı fikir alışverişinde bulundu. Toplantıda; Abhaz kökenli, olan CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, MHP Sakarya Milletvekili Zihni Açba ve MHP İl Başkanı Levent Bülbül’de yer aldı. Zemin üstü bir asma kat olarak inşa edilecek olan merkezin dış görünümü; Türk ve Abhaz Bayrağı ve Abhazya’nın sıra dağları ve “Düşmana Dur, Dosta Selam” anlamını taşıyan bir sembolden oluşuyor. Binanın içerisinde ise başkan odası, dil ve müzik ders çalışma odaları, çok amaçlı salon, mescit, mutfak, wc yer alıyor.

 

“Abhazya’nın 7 bölgesi ve 7 büyük dağı simgeleniyor”

 

Binanın inovatif bir etki yaratmak için formu asimetrik olarak tasarlandığını ifade eden Snz Mimarlık Şirket Müdürü Selma Gözüdoğru ile Şirket Mimarı Sümeyra Bulut; binada Abhaz Bayrağındaki işareti ve namusu temsil eden çizgileri sembolize eden dış cephe kolan giydirmeleri ortaya çıkartıldığını söyledi. Selma Gözüdoğru ve Sümeyra Bulut bina hakkındaki açıklamalarının devamında şu detaylara değindi; “Giriş kapısında bulunan doğal taş ile yapılmış el figürü Abhaz Bayrağı’ndaki “Dostluk ile gelene selam, düşmanca gelene dur” anlamı taşımaktadır. Binanın çatısındaki birbirinden farklı 7 hareket ile Abhazya’nın 7 bölgesi ve 7 büyük dağı simgelenmek istenmiştir. Binada kullanılan malzemede yapay bir etki olmadan ahşap ve taş gibi ana malzemeler seçilerek, daha sıcak bir görüntü ve etki verilecek. Bu yapının Sakarya’mıza kazandırılması ile hem yenilikçi görsel bir güzellik katması, hem de Abhaz toplumunun kültürel öğelerinin yansıtılması saplanacaktır” dedi.

 

Kobaş: “Askerlerimizin zaferle dönmesini bekliyoruz”

 

Toplantılarının Türkiye ve Sakarya’da yaşayan Abhaz Camiası için dönüm noktası olabilecek, en önemli tarihi toplantılarından biri olduğunu vurgulayan Sakarya Abhaz Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Oral Kobaş; “Bizler bu ülkenin asli kurucu unsurlarıyız. Bu ülkeyi anavatan, atalarımızın geldiği Abhazya'yı da atavatan olarak kabul etmişiz. Asli kurucu unsuru olduğumuz Türkiye Cumhuriyeti’ne yönelik terör tehdidini bertaraf etmek üzere yola çıkan Askerlerimizin zaferle dönmesini bekliyoruz” dedi.

 

Abhaz Dernekleri Federasyonu'nun en önemli derneği konumundadır…”

 

“Sakarya Abhaz Derneği’nin bugün itibariyle 3 bine yakın üyesi ve delege yapılanması ile yapmış olduğu faaliyet alanları ile en büyük Abhaz nüfusu barındıran potansiyeli ile Abhaz Dernekleri Federasyonu'nun en önemli derneği konumundadır” diyen Kobaş;  “Sakarya Abhaz Derneği’nin kuruluşundan bu yana en büyük hedeflerinden biri ve önde geleni kurumsal varlığımızı sürdürecek, ihtiyaçlarımıza cevap verecek, toplumumuza ve yaşadığımız kente yakışacak bir Kültür Evi Projesini hayata geçirmektir. Bu aksam bunun için buradayız. İnşallah iyi bir başlangıç yaparız. Yararlı bir toplantı olur. Camiamıza hayırlı olsun” dedi.

 

Tarih: 27-01-2018