içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Ridade Kafkas Halk Dansları Topluluğu Eskişehir’de

Eskişehir Abhaz Kültür Derneğinin düzenlediği etkinlikte, Türkiye’nin en iyi dans ekiplerinden Ridade Kafkas Halk Dansları Topluluğu 55 kişilik dev kadrosuyla Atatürk Kültür Sanat ve Kongre merkezinde sahne alacaktır. Aynı zamanda Abhaz Kökenli sevilen sanatçımız Gülşah Sargın Kucha şarkılarıyla bizlere eşlik edecektir.

Ridade Kafkas Halk Dansları Topluluğu Eskişehir’de

Ridade Kafkas Halk Dansları Topluluğu Eskişehir’de

 

Özen Atsanba

İstanbul

 

Eskişehir Abhaz Kültür Derneğinin düzenlediği etkinlikte, Türkiye’nin en iyi dans ekiplerinden Ridade Kafkas Halk Dansları Topluluğu 55 kişilik dev kadrosuyla Atatürk Kültür Sanat ve Kongre merkezinde sahne alacaktır. Aynı zamanda Abhaz Kökenli sevilen sanatçımız Gülşah Sargın Kucha şarkılarıyla bizlere eşlik edecektir.

 

RİDADE GÖSTERİMİZİN DAVETİYELERİ;

Eskişehir Abhaz Kültür Derneği, Memphis Pup (İsmet İnönü caddesi), Nart Ajans Esnaf Sarayı yanı , Arena Cafe (Adalar), Harabe Old Cafe (Adalar),Kafkas kıraathanesi (Kuyubaşı mahallesi) ‘nden temin edebilirsiniz

Eskişehir Abhaz Kültür Derneği

 

 

RİDADE 'NİN KAYNAĞI ve MİTOLOJİK ANLAMI

Abhaz şarkı ve danslarında birçok mitolojik kişilerin adına hitaben çağrılar yapılır.

Wa Rada! Wa Raşa! Wa Ridad! Rada, Raşa ve Rara üç kardeştir. Raşa kızdır. Rada en büyükleri, Rara en küçükleridir. Babaları Ridada, anneleri Rinana’dır. Abaskokarket: (Abhaz-Adige) şarkılarının ortak motifleri olan bu mitik kahramanlar müzik ve danstan başka yerde kullanılmazlar.

 

Dans grubumuza adını veren RİDADE, Abaskokarket (Abhaz-Adige) dil grubunun kullanıldığı ortak kültürün yanı sıra, kardeş toplumların ortak tarihinde yaşanan önemli bir mitolojik olayı da yansıtmaktadır.

 

(927-1015) yıllarında büyük prens olan ve Ruslara Hıristiyanlığı kabul ettiren Vladimir ülkeyi oğulları arasında paylaştırır. Büyük oğlu Mistisla’a Tumatakaran Prensliğini verir. Mistislav kendisine verilen bu ülkeyi zapt etmek için Kafkasya üzerine yürür.

 

1022 yılında Turnatakaran (Matrika)bölgesine gelir. Ve orada Adige’lerin Golyat (dev)telakki ettikleri RİDADE kuvvetleri ile karşılaşır. Slav kahramanı olarak tanınmış ve etrafını yıldırmış olan Mistislav ‘ın bu ilerleyişi Adige’leri tedirgin eder. Büyük bir telaş başlar, ancak RİDADE halkının ümitsizliğe kapılmasına meydan vermez ve bir teklifte bulunur. İki halkın da boş yere mahvolmaması ve ikisinin şahsi ihtirasları yüzünden halklarının yararlanmaması için kendilerinin çarpışmasını önerir.  Bu teklif Mistislav tarafından da kabul edilir ve iki kahraman savaşmaya başlar. Dövüş sonucu RİDADE Mistislav’ı yere serer ve kılıcını onun yüreğine saplamaya hazırlanır. Mistislav bağışlanmayı diler, RİDADE onu bağışlamakla kalmaz aynı zamanda dost olurlar. Bugün Kiev yakınlarındaki Çerkasi şehrinin RİDADE tarafından kurulduğu söylenir. RİDADE’nin zaferinden dolayı adına söylenen “Wa Ridade” şarkısı da hem Abhazlar da, hem de Adige’lerde gelin getirme şarkısı olarak günümüze kadar ulaşmıştır.

 

İSTANBUL ABHAZ  KÜLTÜR DERNEĞİ ekiplerinden RİDADE KAFKAS HALK DANSLARI TOPLULUĞU 1997-1998 dönemi Sayın Mahinur TUNA (A’PAPA) başkanlığında kuruldu. Sayın Mutlu ALGEÇ (A’GOS)’in sanat yönetmenliğini, Sayın Yeşim İLKUÇAR (TRIŞPHA) ve Sayın Hakan EŞİM’in yardımcı hocalığında çalışmalara başlayan grup, ilk konserini 21 Mayıs 1998 yılında CRR konser salonunda verdi.

 

Daha sonra Abhazya’dan gelen Sayın Beslan BEBİA, Sayın Valeri TANYA gibi önemli sanat yönetmenlerinin eşliğinde devam eden ekip teknik anlamda oldukça iyi bir çizgiye ulaşmıştır. 2004-2007 dönemi çalışmalarına Sayın Bahadır ŞİRİNOĞLU (A’ÇUŞBA) ve Sayın Ersin BULUŞAN (KUTSNİYA) ile devam etmiştir. 2007 sezonunda Abhazya’dan gelen sanat yönetmeni Sayın Aleksey ARŞBA çalışmalarını sürdürmüş, 2008-2009 da tekrar Sayın Ersin BULUŞAN (KUTSNİYA) ve 2011 Sezon sonuna kadar Sayın Şamil TAŞKIN (TRAPŞ), 2017-2018 sezonlarında Cihat YAKŞİ (AGRBA)  la çalışmalarını sürdürmüştür.

 

Diasporadaki Kafkas Halk Dansları çalışmalarını daima bir üst çizgiye taşımaya çalışan ekibimiz pek çok başarılı organizasyonda yer almış,  günümüzde Sayın Burak Kumaş (Humsaça) ile çalışmalarını sürdüren grubumuz yoluna daha iyi noktalara ulaşmak amacıyla devam etmektedir.

 

Emre Kuyumcu, Taha Yemişen, Canberk Sinan, Haluk Deniz, Oset Yılal,  Alper Yılmaz, Burak Yiğit. Alpcan Toksöz ve Sercan Toksöz gibi müzisyenlerimiz ekiplerimize eşlik etmişlerdir.

 

Yirmibirinci yılında RİDADE, kuruluşundan bu güne kadar bünyesinde bulundurduğu, her anlamda emeklerini esirgemeyen büyüklerine, dernek yönetimlerine RİDADE’yi bugüne taşıyan tüm dansçılarına teşekkür ediyor.

 

2018-2019 dönemi ekibimizde görev alan dansçılarımız:

ENDER ARDZINBA (PITİYPA), BEYZA NUR NANBA NANIPHA, HALİL İBRAHİM ÖZ OSET/ÇECEMTӕ, AYCAN GÜRLÜYER, SELİN DAYIOĞLU AŞIPHA, ANIL ZAFER AÇÜYBA, MELİS SAVAŞ VARDANİYİPHA, SENEM COSAN KHARANİYA, SELİNSU ÇİÇEK PALIPHA, DAVUT AKYOL LAÇIŞ, ONUR GÜLER BINZZATE, PINAR KUM HUMSACİPHA, ŞULE KESİK HILPIHÇIPHA, HİBLA ATAN TANIPHA, ARDA BERKAY ÖZTUNÇ ATIRIŞBA, BÜŞRA ATİK HAGUR, SERENAY ÇAĞLAR TRİS PHA, NAZ KAYA- ŞOGUPHA, AYBERK KAPLAN KABARDEY TSİPİNE, BESTE DİLA ÖZTÜRK KABIPHA, BERKAY YATKIN TLESERKO, EDDİE ZANDQOY, ERDEM ZAFER ACUYBA, DEMET ÖZTÜRK AZİN-PHA, BEYZA ANDIBAY ANDIBIPHA, ZEYNEP MERT ABZEKH, BUSE MERT ABZEKH, JADE ÇAĞRI DENİZ, BEGÜM SAYACI JU, ABDULKADİR BAĞLAR KAPBA, BİLGE SU GENÇ TAYMAZ, UTKU GİRAY YILMAZ CHKUA, ÇAĞRI YAĞAN YAĞAN, ALPCAN YATKIN TLESERKO, BERKE ERGÜNOĞLU, SERCAN TOKSÖZ TAĞAN, JANE ATAKAY SHALAHO, EREN KAHRAMAN HRAÇA, AYŞENAZ ÖZCAN LOKARPHA, HAKAN ALTUĞ SANBAY ATSANBA

 

Eskişehir Sahnesinde Görev Alacak Müzisyenlerimiz:

 

ALPCAN TOKSÖZ TAĞAN, FURKAN TEMUR TİMURZ, PERİT JAN AYDEMİR CUSHA, ÜNSAL ÖZCAN SEY, BERSİS YILMAZ ASUGBA, AYTEK ÖZMEÇ HAÇEMİZ

 

Tarih: 19-12-2018