içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Eskişehir Siyasileri Etkinliğe Büyük İlgi Gösterdi.

Abhaz Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Sayın Hapat Ahmet Ceylan Katılımcıları selamlama ile başlayan konuşmasına “ Abhazların 14 Ağustos 1992 tarihine başlayan ve zaferle sonuçlanan haince saldırının...

Eskişehir Siyasileri Etkinliğe Büyük İlgi Gösterdi.

Eskişehir Abhaz Kültür Derneği II. Ayzara Etkinliği çerçevesinde yürüttüğü toplantıya Eskişehir Millet Vekillerinden, Gaye Usluer, Utku Çakırözer, Odun Pazarı Belediye Başkanı Sayın Kazım Kurt, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Jandarma Harekât Binbaşı Metin Ünlü, Jandarma Bölük Komutanı Yüzbaşı Kıvanç Sağlam  Siyasi partilerin il ve ilçe başkanları ile Abhaz Dernekleri Federasyon Başkanı Sayın Hapat Ahmet Ceylan, Abhazya Türkiye Ticari İlişkiler Temsilcisi Aşugba Ruhi Karaalp ile Abhazya’nın Tam Yetkili Türkiye Temsilcisi Sayın İnar Gitsba’da katıldı.

Halkımızın yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte açış konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Eskişehir Abhaz Kültür Dernek Başkanı Aşba Turgay Tekin Abhazya Cumhuriyeti kurucu devlet Başkanı Rahmetli Vladislav G. Ardzınba’nın 14 Ağustos 1992 günü televizyondan halka hitaben yaptığı konuşmanın tamamını okuyarak katılımcıları bilgilendirerek saygı duruşuna davet etti.

14 Ağustos Abhazlar için ne anlama geliyor?

14 Ağustos 1992 – Gürcistan Abhazya’ya karşı silahlı saldırı başlattı. Abhazya Yüksek Sovyet'i Başkanı Vladislav G. Ardzınba televizyondan Abhaz halkına, Gürcü saldırganları geri püskürtmek için seferberlik çağırısında bulundu. Abhazya Yüksek Sovyet'i de aynı gün 18-40 yaş arası erkekler için seferberlik ilan ederek, yerel askerler arasından her biri 500 kişiden oluşan 5 taburun kurulmasını kararlaştırdı. Her yaştan kişi vatanlarını korumak için ayaklandı ve böylece Abhazya kurtuluş savaşı başladı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Yılmaz Büyükerşen etkinliğe gönderdiği mesajında yapılan davete teşekkür ile katıldı.

Eskişehir Abhaz Kültür Derneğine verdikleri katkıları nedeniyle teşekkür plaket töreni düzenlendi. Plaketlerini almak üzere kürsüye gelen katılımcılar “ Abhaz Toplumunu yakından tanımanın onur ve gururunu yaşıyoruz. Erkeğiniz ve kadınınız ile yaşlınız ve genciniz ile örnek toplumsunuz. Kültürünüzü, dilinizi korumak elbette ki en önemli hakkınız ve sizler bunu başaracak güçtesiniz, sizlerin arasında huzur buluyoruz, her zaman sizlerin yanında olacağız ” ifadelerinde birleştiler. Türkiye'de ilk ve tek Abhazca Albüm çıkaran Tulin Sarıbay, Kucha Gülşah Sargın ve Bonanza'nın yapımcısı Muhittin Kandur, İstanbul Abhaz Kültür Derneği Ridade Kafkas Halk Dansları Topluluğu ile Eskişehir Abhaz Kültür Derneği Genç ve minik ekiplerinin katıldığı etkinlikte gelenek yeniden yaşatıldı.

İnstagram takipçi satın al

Dernek aktiviteleri hakkında bilgi akışının da sağlandığı etkinlikte Abıc-pha Fulya Uzun katılımcılara Abhazca seslenerek

“ Hatıruzku seyhabıçua, seyzbıçua, suklaca, yahsaapsaz, hasasça bızayalaşabeyt, yitabup ha-şasho…

Kıymetli büyüklerim, küçüklerim, arkadaşlarım hepiniz hoş geldiniz. Eğer bir eksiğimiz,  kusurumuz oldu ise şimdiden özür dilemeyi kendimize bir borç biliriz.

Buradan gençlere seslenmek istiyorum; Eskişehir’de yaşayan yaşamayan, burada üniversiteye kazanan kardeşlerimiz, sizlere kapımız sonuna kadar açık demekten çekiniyorum. Çünkü o kapı o çatı bizlerin olduğu kadara da sizin kapınız çatınız. Eğer sizler gelirseniz derneklerimiz var olur, yaşamaya devam eder.

Diğer bir yandan da dernekleri ayakta tutan o soğuk binaya ruh ve canlılık katan faktör; çocuklardır. Buradan büyüklerime de sesleniyorum; çocuklarınızı derneklere getirin,

Getirin ki, dans etsinler birlikte vakit geçirsinler,

Getirin ki, Abazaca kulaklarına bir şeyler çalınsın öğrensinler,

Getirin ki, mızıka, akordeon, doli çalsınlar müzik ruhlarına işlesin,

Getirin ki, biz gençler ağabey, abla olmanın sorumlulukların sırtlanalım, paylaşmayı ve özverili olmayı pekiştirelim,

Getirin ki, sizlerde bu çocuklar için daha farklı neler yapabiliriz sorularıyla taşın ki ilerleyelim, kültürümüz nesilden nesle aktarılsın.” İfadelerine yer verdi.

Abhaz Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Sayın Hapat Ahmet Ceylan Katılımcıları selamlama ile başlayan konuşmasına  “ Abhazların 14 Ağustos 1992 tarihine başlayan ve zaferle sonuçlanan haince saldırının sonuçları itibariyle Abhazya’nın tanınmasını beklediğini ifade eden sözlerle katılımcılara teşekkür ederek dernek başkanı ve yöneticilerini kutlayarak başarılar diledi.”

 

Abhaz Postası

  

  

   

  

 

 

Tarih: 17-08-2016