içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Dünya Abaza Kongresi (DAK) Avrupa Örgütlenmesinde Önemli Gelişmeler.

Avrupa’da yaşayan soydaşlarımızla yapılan toplantılar sonucunda oluşan bölge temsilciliklerinin açılması, DAK 2019 yılı uluslararası faaliyetler planının bir parçası olarak gerçekleştirilmiştir. Hollanda'da yeni oluşturulan DAK Bölge Temsilciliği, İngiltere'deki temsilcilikten sonra Avrupa'da açılan ikinci temsilcilik oldu.

Dünya Abaza Kongresi (DAK) Avrupa Örgütlenmesinde Önemli Gelişmeler.

Dünya Abaza Kongresi (DAK) Avrupa Örgütlenmesinde Önemli Gelişmeler.

 

Dünya Abaza Kongresi Genel Sekreteri İnar Gitsba, Kongre Yüksek Konsey Üyesi Vyaçeslav Çirikba ve Bilgilendirme Portalı Başkanı Amina Lazba ile çıktıkları İngiltere, Hollanda, Almanya ve Belçika’da bölge ofisleri açılışlarını yapan heyet 16 Aralık 2019 günü Abhazya’ya döndü.

 

Özen Atsanba

 

İngiltere’nin başkenti Londra’da Abhaz diasporasının temsilcileri ile bir araya gelen DAK yöneticileri buradaki bölge ofisini oluşturduktan sonra diaspora temsilcileri ile yapılan görüşmede  Gençlerin Anavatanları ve öz kültürlerine sevgi içinde eğitilmesi gerektiğini, Abhazya ile diasporanın kültürel ve eğitim kurumları arasında daha yakın işbirliğine ihtiyaç duyulduğunu, DAK’ın yeni çalışmaları ve planlarından bahsedildiğini “ duyuran Sayın Vyaçeslav  Çiriba Londra da yaşayan Abhaz Diasporası ile düzenli toplantılar yapılmasının önemi vurgulandı”, diye anlattı.

 

DAK Temsilcileri Hollanda’da

 

 

Avrupa’da yaşayan soydaşlarımızla yapılan toplantılar sonucunda oluşan bölge temsilciliklerinin açılması, DAK 2019 yılı uluslararası faaliyetler planının bir parçası olarak gerçekleştirilmiştir. Hollanda'da yeni oluşturulan DAK Bölge Temsilciliği, İngiltere'deki temsilcilikten sonra Avrupa'da açılan ikinci temsilcilik oldu.

 

Rotterdam'da yapılan toplantıya ilişkin açıklama yapan Amina Lazba, delegasyon üyelerinin etkinlikten önce biraz heyecanlı olduklarını belirtti. Lazba, “Bu tür toplantıların uzun yıllardır yapılmadığını biliyorduk ve Hollanda'daki yurttaşlarımızın sayısı konusunda kesin bir rakamımız yoktu, bu yüzden böyle bir toplantının ne kadar ilgi çekeceği ve kaç kişinin geleceğini söylemek zordu. Çok sayıda katılımcının olması bizi şaşırttı. Kongre etkinliklerine katılanların büyük ilgisine dikkat çekmek istiyorum, özellikle genç nesil arasında: bu tür toplantıların daha sık gerçekleştirilmesi, Abhaz dili ve ulusal dans kurslarının düzenlenmesi gibi birçok soru ve istekleri vardı”, diye izlenimlerini paylaştı.

 

Yapılan bilgilendirme toplantıları sonrası açılan Hollanda Bölge Temsilciliğine gençlerin ilgi göstermesi gelecek için umut verdi. Ergün Aşba Oy birliği ile başkan seçildi.

 

Belçika'da yeni oluşturulan Bölge Temsilciliği Başkanı, tanınmış Abhaz şair, siyaset ve toplum insanı, 15 yılı aşkın bir süre MAAN (şuan DAK) Genel Sekreterliği yapmış olan Gennadiy Alamia’nın oğlu Daur Alamia oldu. Daur Alamia, 10 yıldan fazla bir süredir Batı Avrupa'da: Avusturya, Hollanda ve Belçika'da yaşıyor.

 

Daur Alamia, “Belçika'daki DAK Bölge Temsilciliğinin açılması kuşkusuz bu bölgede yaşayan tüm Abazalar için son derece olumlu bir olay. Belçika, Avrupa'nın merkezinde yer almaktadır, aslında, politik açıdan önemli olan Avrupa Birliği'nin başkentidir. Avrupa Birliği’nin en büyük yapıları Brüksel’de bulunmaktadır - Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği’nin merkezi, Benelüks ülkelerinin sekretaryası”, dedi Yeni başkan, Belçika Krallığı'ndaki DAK Temsilciliğinin, Abhazya, halkı ve kültürü hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenler ile çeşitli alanlarda temasları kolaylaştıracağına inanıyor.

 

Almanya'da yeni oluşturulan DAK bölge temsilciliği, İngiltere, Hollanda ve Belçika’dan sonra dördüncü temsilcilik oldu.

Dünya Abaza Kongresi’nin bölgesel temsilciliği, Kongre heyetinin 16 Aralık'ta sona eren Avrupa Birliği ülkelerine yaptığı çalışma ziyareti kapsamında Almanya’da var.

 

18 yaşını doldurmuş olan etkinliğin tüm katılımcıları, Dünya Abhaz-Abaza Kongresi'ne üye olmak için başvuru formunu doldurdu. Toplantı büyük bir kutlama, halk oyunları ve şarkılarıyla sona erdi.

 

Yapılan toplantılarda ortaya çıkan ortak talep dil ve kültür konusunda oldu. Mutlaka dil eğitiminin en kısa zamanda gerçekleştirilmesi istendi.

 

Planlanan çalışma ziyareti olarak ifade edilen İngiltere, Hollanda, Almanya ve Belçika seyahatlerinin umulanın üzerinde bir katılımla gerçekleşmesi DAK yöneticilerini mutlu etti.  DAK Yüksek Konsey Üyesi Çirikba katılımcıları üye olmaya davet etti. Ayrıca DAK Resmi Bilgilendirme Portalı üzerinden de formları doldurulabileceğini söyleyen Çirikba  DAK’ın Londra’da açılan temsilciliği, bugüne kadar açılan bölgesel temsilciliklerin sekizincisi. Kongrenin Abhazya, Kabardey-Balkar, Karaçay-Çerkes, Türkiye, Stavropol, Moskova ve St. Petersburg'daki bölgesel temsilcilikleri çoktan oluşturuldu ve faaliyet gösterdiğini, Ürdün ve Mısır’da da bölgesel temsilciliklerin açılması üzerinde çalışmaların devam ettiğini,  Suriye ve Abaza diasporasının yoğun olarak yaşadığı diğer ülkelerde de bölge temsilciliklerinin açılması planlandığını belirtti.

 

Abhaz Postası’nın Notu:

 

Dünya Abaza Kongresi Resmi internet sitesi  (https://abaza.org/tr/) altı dilde yayın yapmaktadır. Kongre hakkında daha detaylı haber ve bilgi sahibi olmak isteyenler yukarıda linki verilen siteyi ziyaret edebilir, kongre üyesi olmak isteyenler bu portal üzerinden de kayıt yaptırabilirler.

 

 

 

Tarih: 17-12-2019