içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Çaycuma Karaelmas Abhaz Kültür Derneği Açıldı.

Yoğun bir katılımla açılışı gerçekleştirilen Çaycuma Karaelmas Abhaz Kültür Derneği Kuzey Kafkasya ve Abhaz Camiasına hayırlı olsun. Abhaz Postası

Çaycuma Karaelmas Abhaz Kültür Derneği Açıldı.

Çaycuma Karaelmas Abhaz Kültür Derneği Açıldı.

 

Yoğun bir katılımla açılışı gerçekleştirilen Çaycuma Karaelmas Abhaz Kültür Derneği Kuzey Kafkasya ve Abhaz Camiasına hayırlı olsun.

 

Özen Atsanba

Çaycuma

 

Protokolde Belediye Başkanı, Eski ve Yeni Milletvekilleri yer alırken Çaycuma’nın kültürel zenginliğine katkı sunarak daha güzel bir kültürün yaşanmasına sebep olacak açılışa Abhaz yapılanmasının öncülerinden Abhaz dernek başkanları ve federasyon yetkilileri ile ayrılmaz ve bölünmez Dünya Abaza Halkı (DAK) yöneticileri Katıldı. Abhazya’yı temsilen Abhazya Türkiye Temsilcisi Vadim Harazia ve Yardımcısı Cansug Lazba da katılımcılar arasında idi. Abhazya Ayhabılar Kurulu Türkiye Başkanı Adem Gümüş Maxaria Federasyon Kurucu Üyesi ve Başkanı Akhusba Feridun Aksoy da katılımcılar arasında idi.

 

Hoş geldin konuşması yapmak üzere kürsüye davet edilen Çaycuma Karaelmas Abhaz Kültür Derneği Kurucu üyesi ve başkanı Sayın Vardania Aydın Vardan tüm katılımcılara hoş geldiniz derken Yukarı İhsaniye Köyünde açılış sonrası yapılacak olan şenliklere davet etti. Derneğin kuruluş amacını anlatan Vardania Aydın Vardan “ Bölgemizde var olan kültürel zenginliklere yeni değerler katmak, bölgemizde kaybolmaya yüz tutmuş Abhaz Kültürünü, kendine özgü saygı, sevgi, folklor gibi etkinlikleri tekrar canlandırmak bu çerçevede sosyal etkinliklerde bulunmaktır. Bu mutlu günümüzde bizimle birlikte olan siz değerli misafirlerimize, dostlarımıza her birinize hoş geldiniz diyor teşekkürlerimizi sunuyoruz.”

 

Abhaz Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Akhusba Atanur Aksoy da konuşmasını yapmak üzere davet edildiği kürsüde;  başta milletvekilleri, belediye başkanı olmak üzere açılışa katılan dernek başkanları ve orada bulunan halka saygı ve sevgilerini ifade ettikten sonra  “ Binlerce yıl birçok kültürlere ev sahipliği yapmış birbirileri ile kaynaşmasına sebep olmuş Anadolu topraklarında  Abhazlar da 150 yıldır yaşadı yaşıyor. Abhazlar bu ülkenin iyiliğinde, kötü gününde birlikte bulunarak her türlü şartlarına entegre olmuş bir toplum. Günümüz şartlarında kültürlerimizi korumak gerçekten çok zor. Bugün şahit olduğumuz derneğin açılışı, bölgede yaşayan Abhaz kökenli kardeşlerimizin kültürüne sahip çıkacak olması gerçekten sevindiren ve mutluluk verici bir olay. Derneğin bu bölgede kurulmasına emek veren yerel yöneticilerimize, arkadaşlarımıza komşularımıza katkı sunan herkese huzurunuzda teşekkür etmek istiyorum. Artık Çaycuma’daki kardeşlerimizin dili yok olmayacak. Kültürü yok olmayacak. Bu zenginlik Çaycuma’nın zenginliğine artı zenginlik olarak ilave olacak. Daha güzel bir kültür zenginliği olarak yaşanmasına sebep olacak.  Her birinize çok teşekkür ederim. Sağ olun var olun.”

 

Abhazya Cumhuriyeti Türkiye Temsilcisi Sayın Vadim Harazia’da duyduğu mutluluğu ve memnuniyetini ifade etmek üzere geldiği kürsüde önce tüm katılımcılara hoş geldiniz dedikten sonra “ Bugün tarihi bir gün. 19 YY da anavatanından sürgün edilenler bu topraklara yerleşmeye mecbur kalan insanların hayatı devam ediyor. Bu ülke insanına ve yöneticilerine En zor dönemlerimizde bizlere kucak açtıkları içi sevgi ve saygılarımızı sunarız. Her halkın kendi dili ve kültürünü yaşamaya ve yaşatmaya hakkı var. Abhaz dernekleri ve federasyonu bu yapılanma ile kendi kültürünü anane, gelenek ve göreneklerini koruma ve yaşatma hakkını hayata geçirmekte. 16 Abhaz Derneği kuruldu ve yenileri ilave olacak. Kültürümüzü korumak ve geliştirmek gençlerimizin yeni kazanımlarla donatılarak toplumdaki yerlerini almaları bizleri mutlu ediyor. Abhazya Cumhuriyeti adına bu çalışma içerisinde bulunan tüm soydaşlarımı ve onlara yardım ve destekte bulunan tüm yöneticilere sonsuz teşekkür ederim. Burada bulunan Türkiye Cumhuriyeti parlamenterleri, Belediye Başkanı diğer tüm katılımcı kardeşlerimize tekrar hoş geldiniz diyor ve sizleri Abhazya’ya davet ediyorum. Bu gün ki gibi güzel bir günde yeniden birlikte olmak ve görüşmek üzere.”

 

Abhazya Cumhuriyeti Ayhabılar Kurulu Üyesi Maxaria Adem Gümüş de yaptığı kısa konuşmasında büyük bir anlam yüklü olduğunu ifade ettiği Çaycuma’daki bu toplantının 150 yıl evvel topraklarından kopup buraları vatan seçmiş az sayıda insanımız nüfus yetersizliği nedeniyle kendi lisan ve kültürlerini unutma seviyesine gelmiş. Tabi bu durum sadece Çaycuma’ya özgü değil Türkiye’nin birçok bölgesine yerleşmek zorunda kalan az sayıda insanımız nüfus yetersizliği nedeniyle kendi dili ve kültürünü korumakta zorluklar yaşamıştır.  Federasyon Genel Başkanıma ve yönetimine çok teşekkür ediyorum. Soydaşlarımızın olduğu her bölgede dernekler kurup büyük çalışmalar yapıyorlar, yapmaya devam edecekler. Bu derneklerde kültürümüzü ve dilimizi geliştirmek için çaba sarf ediyorlar. Tabiî ki bu işler az bir çaba ile olmuyor. Bunun maddi, manevi külfeti var. Bu konuda hizmet veren koşturan her kese teşekkür ediyorum.

 

Folklör gösterileri ve lokal açılış törenleri ile birinci bölümü tamamlanan etkinlik Yukarı İhsaniye köyünde yapılan şenliklerle devam etti. Otantik danslarıa hasret kalan 7 den 70 e katılımcı ile unutulmaya yüz tutmuş kültürel etkinlikler katılımcılarda büyük coşku yarattı. Düzce bölgemizin 70 lik delikanlılar grubu izleyenleri adeta büyüledi. Abhaz Postası muhabiri Agumaa Necdet Akoğlu etkinliğin her evresini sosyal medya üzerinde canlı yayımlayarak Abhazya'nın da izlemesine imkan verdi. 

 

Vedaşlama fotoğrafları Ayuzba Bülent Özbelli'ye aittir. Etkinliğe ait diğer fotoğrafları Facebook sayfamız (Abhaz Postası) da görebilirsiniz.

 

Caycuma Karaelmas Abhaz Kültür Derneği Kurucu üyeleri Vardania Aydın Vardan (Başkan), Aşumha Çiler Girgin Başoğlu, Bagapş Gülsan Geldi, Ankuap Yalçın Arslan, Hoci Gökhan Çetin Ankuap Mutlu Arslan, Ankuap Serhat Arslan, Müchaç Fahri Diler ve Abgaca Canberk Aktaş kendilerine teşekkür eder başarılar dileriz. Abhaz Postası

 

 

Tarih: 14-07-2019