içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

21 Mayıs 1864 Sürgün Programı Kefken Babalı ve Karaağaç Köyünde Yapıldı.

Tarihte çok az millet vardır ki, dedeleri bu kadar olumsuzluğa maruz kalmasına rağmen torunları, 154 yıl sonra atalarının huzurunda toplansın ve 'biz buradayız, bıraktığınız mirasa sahip çıkıyoruz, kültürümüzü yaşatıyoruz, acılarımız ilk günkü kadar taze ancak biz tarihimizle dimdik ayaktayız...

21 Mayıs 1864 Sürgün Programı Kefken Babalı ve Karaağaç Köyünde Yapıldı.

21 Mayıs 1864 Sürgün Programı Kefken Babalı ve Karaağaç Köyünde Yapıldı.

 

Haber ve Fotoğraflar Özen Atsanba

Kocaeli

 

Abhaz Dernekleri Federasyonunca “Gününde ve yerinde” anlayışı ile yürüttükleri “Sürgün Programı” nın 154 yıl dönümü Kocaeli Babalı ve Karaağaç’ta yapıldı.

Çok sayıda vatandaşın katıldığı etkinlikte Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sayın Raul Hacımba ve Dışişleri Bakanı Sayın Daur Kove’nin mesajları Abhazya Cumhuriyeti Tam Yetkili Türkiye Temsilcisi Sayın Vadim Harazia tarafından seslendirildi.

Astanda Ladaria ve Serdar Baba Papba nın sunumları ile yürütülen programda konuşmaların ardından denize çelenk bırakılması gerçekleştirildi. Abhazya Türkiye Temsilcisi Sayın Vadim Harazia, Abhaz Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Sayın Atanur Aksoy Akhusba ve Federasyon üye derneklerinin başkanlarının öncülüğünde gerçekleştirilen denize çelenk bırakılması sonrası iftar sofrasına geçildi. Program Nart ateşinin yakılması ile son buldu.

Sunumu gerçekleştiren Astanda Ladaria nın seslendirdiği “ FÜABAGOW SAŞÇÜA AMHACIRKUA” Boris Gurgulia şiiri katılımcılara duygulu anlar yaşattı.

 

Konuşmalarını yapmak üzere kürsüye davet edilen Abhaz-Fed Genel Başkanı Sayın Atanur Aksoy Akhusba yaptığı konuşmasında;

“ 21 Mayıs 1864 Büyük Kafkas Sürgünü'nün 154. Yıl dönümü anma törenlerinde şu anda sizlerle birlikte atalarımın huzurunda bulunuyorum. Biliyorum ki onlar şu anda bizi hissediyor, belki de izliyor. Allah tarihimizi unutmadan, nesiller boyunca atalarımızın huzurunda toplanabilmeyi, onları yad edebilmeyi bizlere nasip etsin.

Değerli kardeşlerim; atalarımız, bundan 154 yıl önce, vatanını korumak için uzun yıllardır sürdürdüğü savaşı kaybetmiş ve anavatanlarından adeta koparılarak sürgüne zorlanmışlardır.

Kafkas Sürgünü tarihin tanıklık ettiği en dramatik olaylardan biridir.

Sürgüne maruz kalanların geride bıraktığı; yuvası, köyü, mezarları ve belki de kaybettiği ailesi.... Aslında geride bıraktığı baştan sona yaşamlarıydı...

Ecdadımızın sırtı Abhazya'ya döndürülmüş,  Karadeniz'in soğuk ve karanlık yüzü ise önlerine konulmuştu...

Osmanlı kıyılarına gelinceye dek gemilerdeki salgın hastalıklar, susuzluk, açlık ve tarifsiz dram.. Karaya çıkanlar, gemilere bindirilenlerin yarısı kadar bile yoktu. İşte bu yüzden Karadeniz en çok bize karadır.

Aziz soydaşlarım; Atalarımız Osmanlı Kıyılarına geldiğinde bu kez önlerinde bilmediği bir ülke, anlamadığı bir dil vardı.. Karadaki yaşam gemideki yaşamdan daha kolay değildi. Öncelikle hayatta kalabilmek için mücadele veren atalarımız, benliklerini yitirmeden, kültürünü nesilden nesile aktarmaya çabalamış ve başarılı olmuştur.

Değerli soydaşlarım; Öyle bir millet düşünün ki; vatanından sürgün edilmiş, ellerinde tutunacakları hiç bir dal bırakılmamış, tanımadıkları bir ülkede yaşamak zorunda bırakılmış, adeta küllerinden doğması gerektiği yüzlerine haykırılmış. Tarihte çok az millet vardır ki, dedeleri bu kadar olumsuzluğa maruz kalmasına rağmen torunları, 154 yıl sonra atalarının huzurunda toplansın ve 'biz buradayız, bıraktığınız mirasa sahip çıkıyoruz, kültürümüzü yaşatıyoruz, acılarımız ilk günkü kadar taze ancak biz tarihimizle dimdik ayaktayız' diye haykırsın.

Aziz soydaşlarım; çekilen acıların tarifi yok, telafisi yok.. Atalarımız varlıklarını sürdürmek için büyük acılar çektiler. Belki zamanı geri alamayız, çekilen sıkıntıları azaltamayız, ancak biliyorum ki yaşanılan acıların farkında olmak ve onları yad etmek ruhlarını daha fazla huzura kavuşturuyor. Ben geriye dönüp tarihime baktığımda, büyük acıları ve sürgünü görüyorum. Bugüne baktığımda ise, tek yumruk olmuş Abhaz ve Kafkasyalı kardeşlerimi görüyorum.

Karşımda, ileriye umutla bakan, atalarına layık olmuş ve dünya var oldukça bu davaya sahip çıkacak kardeşlerimi görüyorum.

Ben sizlere güveniyorum, gözlerinize baktığımda; bu bayrağı sonsuza kadar göklerden indirmeyecek olan, ışığı görüyorum.

Yüce Allah'tan dileğim, bizlere bir daha böyle acılar yaşatmasın, Atalarımızdan miras kalan çelik gibi iradeyi sonsuza kadar var etsin.. İyide ve kötüde karşılıksız olarak birbirine destek olan bu cemiyete, güç ve kuvvet versin. Sözlerime son verirken sizleri en kalbi duygularım ile kucaklıyor, duyarlılığınızdan ötürü her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.”

Abhazya Cumhuriyeti Türkiye Tam Yetkili Temsilcisi Sayın Vadim Harazia kendi adına yaptığı konuşma sonrası Abhazya Devlet Başkanı Raul Hacımba ve Dışişleri Bakanı Sayın Daur Kov enin mesajlarını seslendirdi.

Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sayın Raul Hacımba gönderdiği mesajında

Çok değerli soydaşlarım! Kardeşlerim kız kardeşlerim!

Kafkas dağlı halklarının bu en büyük matem gününde birliğimizin, gücümüzün, kuvvetimizin ve iletişimimizin daha sağlam temeller üzerinde yükselmesi umuduyla sizlere sesleniyorum!
XIX. yüzyılda halkımızın yaşadığı sürgün trajedisi, tarihimizde sürekli kanayan onulmaz bir yara olarak asla unutulmayacaktır. Her ne sebeple olursa olsun, son derece ağır şartlarda anavatanlarından ayrı düşürüldüğü halde halkımız, dilini, ulusal bilincini, kültürünü, örf ve adetlerini hiç kaybetmedi. Allah’ın da yardımıyla bütün bu özelliklerini kuşaklar boyunca yaşatarak günümüze kadar getirmeyi başardı.

Abhazya’nın geleceği tehdit altına girdiği dönemlerde ise soydaşlarımız bir an bile tereddüt göstermeden vatan savunmasına koştular. 1992-1993 yılındaki gürcü işgal güçleri ve onların destekçilerine karşı da diasporamızın temsilcileri her türlü engeli aşarak ilk günden itibaren vatan savunucularının yanı başında yerlerini aldılar ve canlarını Abhazya’nın özgürlük ve bağımsızlığı uğruna feda ettiler.

Onların kahramanlıkları bu gün artık tarihimizin yeni sayfalarında altın harflerle yer almaktadır!
Günümüzde sizlerle olan ilişkilerimiz de giderek güçleniyor ve genişliyor. Abhazya Devleti bu ilişkilerin daha da gelişimi ve sizlerin dede ocaklarınıza geri dönebilmeniz için üzerine düşeni yapmaya her zaman devam edecektir. Sizlerle bizler bir tek vatana sahibiz, bu yüzden bu gün sağlam temeller üzerinde yükseltmeye çalıştığımız devletimizi ekonomik, sosyal, kültürel ve ideolojik anlamda daha da güçlendirmek hepimizin ortak sorumluluğudur.

 Bu yolda daha fazla birlik, beraberlik ve işbirliği içerisinde olacağımıza inanıyorum! Zaman her dem bizim istediğimiz gibi akmayabilir, bizimle birlikte olmayabilir. Bu yüzden de sahip olduğumuz imkânları bilgece kullanmalı, vatanımızı da her türlü çıkarın üzerinde tutabilmeliyiz!
Bu gün Türkiye, Suriye ve Ürdün başta olmak üzere dünya’nın birçok ülkesinde yaşayan soydaşlarımız; Abhaz-Abaza, Adiğe ve diğer Kafkasyalı kardeşlerimiz, bulundukları ülkelerin onurlu ve saygın vatandaşlarıdır ve yaşadıkları her yerde omuz omuza birlikte mücadele vererek bayrağımızı her zaman yükseklerde dalgalandırmaktalar!

Geleceğimiz aydınlık olsun değerli soydaşlarım! Anavatanınıza açılan yolunuz her zaman ve sonuna kadar açık olsun! Şehitlerimizin kanlarıyla sulanan vatan topraklarımız umutla gelişsin, üzerinde özgürlük bayrağının dalgalandığı Abhazya Cumhuriyeti’nin şan ve şerefi daim olsun!

Raul Hacımba

Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı

 

Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Sayın Daur Kove gönderdiği mesajında

19. yüzyılın olguları binlerce kişinin hayatını değiştirmiş ve halkları Kara Denizin iki kıyısına parçalamış ağır sınama olarak meydana geldi. Fakat bu sınamalar halkımızın ortak ruhunu kıramadı – Atalarımız, dünya’nın farklı köşelerinde yaşayarak, kendi örf ve adetlerini ve ulusal kimliğini koruyabilmişler ve genç nesillere tarihi Anavatanına ve kendi halkına sevgisini teslim edebilmişler.

Abhaz ve kardeş Kuzey Kafkasya halklarının geçmiş trajik sayfaların unutulmasını müsaade etmeden, böyle trajedilerin tekrar yaşanmasını önlemek için elimizden gelenin en iyisini yapmamız gerektiğine derinden inanıyorum.

Bugün Abhazya Cumhuriyeti emin adımlarla gelişmektedir. Abhaz Devlet’in ve vatandaşların birbirini destekleyerek, halkımızın dilin, kültürün ve adetlerin korunması ve yurtdışında yaşayan kardeşlerimiz ile bağlarımızın güçlenmesi adına ciddi çaba sarf etmekteler.

Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Abhaz ve kardeş Kuzey Kafkas halkları diasporaların tarihi Anavatanları ile etkileşimin güçlenmesi adına faaliyetlerini sürdüreceğini temin etmekteyim.

Barış, refah ve huzur dileklerimi kabul buyurun!»

Daur Kove

Abhazya Cumhuriyeti Dışileri Bakanı

 

 

Tarih: 22-05-2018